NORGES BESTE BARTENDER 2019 – MALIN STAVSØIEN

Det er sent på kvelden 20. september, solen har akkurat gått ned over Solsiden, og i andre etasjen på NordØst gjøres de siste forberedelsene før en av årets aller største hendelser. Den slitte blå kofferten er neste ferdigpakket. Fylt til randen med cocktailshakere, forskjellige barskjeer, et utvalg av glass og kopper, jiggere, flasker og notater, forstykker, klistremerker, sakser. Vi har snakket om det meste de siste månedene. Kan vi grave laks med whisky? Kan du lage cocktails på boks? Hva skjer dersom du putter urter fra bakgården din i brennevin? Gir honning bedre søtning enn sukker? Hvordan kan vi få mer distinkt farge i oljen? Kan vi skrive presentasjonen som et dikt? Bør vi lage blomsterkranser til dommerne? Dette eller dette forstykket? Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene når verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurranse er noen små dager unna. Selv etikettene til ingrediensflaskene er spesialdesignet hos grafisk designer. De siste månedene har detaljene stått i fokus, nå skal alt settes sammen i Diageo World Class 2019.

Diageo World Class regnes for å være verdens største og mest prestisjefylte bartenderkonkurranse. Konkurransen er på mange måter et uformelt VM i bartending, litt som Bocuse d’Or regnes som den gjeveste konkurransen for kokker uten å være det offisielle verdensmesterskapet. Denne våren og sommeren har barsjefen på NordØst Malin Stavsøien deltatt, og under den nasjonale finalen i juli i år gikk hun helt til topps og vant prisen som Norges Beste Bartender. Med et konsept bygget rundt bærekraftighet, lokale råvarer og rene smaker, med honning som en av hovedingrediensene og inspirert av bier, imponerte hun dommerne stort med drinken «Show Me The Honey». Vinnercocktailen bestod mellom annet av honningvasket vodka, sencha-te, yuzu og pollen, og var således en fyldig og søt drink som falt enkelt på plass i et sommerlig ‘guilty-pleasure’ univers. Den internasjonale finalen arrangeres i år i vakre omgivelser. Først i Amsterdam i Nederland og så i Glasgow i Skottland, hjemlandet til noen av verdens mest fantastiske whiskyer.

Det er tre måneder siden Malin fikk oppgavene. En gjennomgående tematikk for årets World Class konkurranse var synlig fra start: fokus på bærekraftighet, lokale ingredienser, håndarbeid, enkelhet, og et ønske om å fremheve essensen av brennevinet som skulle brukes. Kjente konsepter for Malin, som jobber med dette året rundt, men fremdeles nyskapende og spennende i bartenderverdenen internasjonalt. Til konkurransen skulle Malin forberede åtte ulike cocktails, og måtte ta høyde for at hun skulle gjennom en «mystery box» runde underveis i konkurransen. Dette høres kanskje ikke så vanskelig ut for en profesjonell bartender, men hvordan ville du laget en cocktail med whisky, som bare kan inneholde to komponenter utenom brennevinet, og de må være enten i solid form eller gass? Hvordan ville du utrykt og fremhevet ‘sitrushjertet’ i en gin? Eller hva med å lage en «opphevet twist» på en klassisk martini? Dette er noen av oppgavene Malin har jobbet med de siste månedene, og med konkurransen bare noen dager unna begynner endelig helheten å falle ordentlig på plass. Vi bestemmer oss for å ta kvelden. Den siste lille produktiviteten har forlatt oss. Malin får en god klem og alle lykkeønsker, før den blå kofferten lukkes og kursen settes mot Amsterdam.

Høsten har for alvor begynt å ankomme Trondheim og en liten måned er gått siden Diageo World Class 2019. Inntrykkene begynner å sette seg. Den blå slitte kofferten er pakket bort. Tankene svirrer ikke lenger konstant rundt oppgavene. Ti dager på ferie har heller ikke skadet. De var en nødvendighet etter det voldsomme presset konkurransen legger på deltakerne. De siste resultatene har endelig kommet og Malin klokket inn på en meget sterk 17. plass. «Hun presenterte fantastiske drinker og en flott historie,» kommenterer Sandrae Lawrence, en av dommerne og skribent for mellom annet ‘The Independent’. «Jeg kan ærlig talt ikke skjønne hvorfor hun ikke ble en av de to fra gruppen som gikk videre. Men hun var i en tøff gruppe med svært høyt nivå. Hun hadde rett og slett uflaks», avslutter hun. Monika Berg, en av Norges mest profilerte bartender og en annen av dommerne under konkurransen sier tilsvarende at Malin «var på min topp-tre-liste». Like vel, når vi møtes og snakker om konkurransen i ettertid er hun ikke helt fornøyd. «Jeg hadde jo håpet på topp åtte,» sier Malin. «Jeg skjønner selvsagt at det er en bra plassering, men man legger jo sjelen sin i dette og ønsker å gjøre det så bra som mulig. Når dommerne underveis hinter til at du i enkeltkonkurranser har vært topp tre håper man jo på mer. Men joda, jeg er fornøyd.»

Høsten har for alvor begynt å ankomme Trondheim og den slitte blå kofferten er pakket godt vekk. Til tross for 17. plassen kommer smilet til Malin like vel frem når noen nevner at hun slo jo representanten fra USA, som for øvrig har vært gjennom en meget tøff amerikansk kvalifisering, og påpeker at egentlig gjør vel dette henne til Amerikas Beste Bartender?

Alle sitater fra dommerne er hentet fra forfatter og matskribent Helle Øder Valebrokk som var i Glasgow under Diageo World Class 2019. Dersom du ønsker å lese mer om selve konkurransen og Malin sin opplevelse mens hun var ute og reiste og konkurrerte kan du sjekke ut Helle sin blog: https://helleskitchen.org/slik-gikk-det-med-storfavoritten-malin-fra-trondheim-i-verdens-storste-bartenderkonkurranse/